Ännu mer rabarber! Baka Sannas rabarberbullar.

Ännu mer rabarber! För när den väl börjar växa så finns det mycket att skörda. Här blir det bullar med rabarberkompott.
Raberstjälkar vid sidan av en bulldeg i bunke.Bullar fyllda med rabarbersylt.

Rabarberbullar

1 plåt med 28 bullar

1/2 sats vetebrödsdeg

75 g smör

1/2 msk kardemummakärnor

2 1/2 dl mjölk

1 nypa salt

1/2 dl fint råströsocker

1 litet ägg

1/2 paket (25g) färsk jäst

Ca 7 dl vetemjöl (450 g)

ägg till pensling och florsocker att pudra på

Rabarberkompott

4 stjälkar rabarber (400 g)

1 1/2 dl fint råströsocker

2 msk vatten

1 rågad msk smör

  1.  Smält smöret. Stöt kardemumma i en mortel. Vispa ner mjölk, salt, socker, kardemumma och ägg i det smälta smöret. Låt degvätskan bli fingervarm.
  2. Smula jästen i en bunke och rör i degspadet så att jästen löser sig. Tillsätt mjölet lite i taget och rör ihop den till en smidig deg. Jäs under en ren handduk på en dragfri plats i 45 minuter.
  3.  Koka rabarberkompotten! Skölj, ansa rabarbern och skär i mindre bitar. Varva rabarber och socker i en kastrull. Häll lite vatten i botten så att det inte kokar fast. Koka kompotten i ca 15 minuter tills den är riktigt tjock och blank. Rör försiktigt då och då. Blanda i smöret och låt svalna.
  4. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 28 bullar och rulla dem. Jag bearbetar degen så lite som möjligt.
  5. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa i 40 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
  6. Mjöla dina fingrar och tryck en djup grop i varje bulle. Fyll groparna med en rejäl tesked rabarberkompott.
  7. Vispa upp ett ägg och pensla kanterna på bullarna.
  8. Grädda i ca 8 minuter tills de har ordentligt med färg. Pudra över lite florsocker.
Bullar fyllda med rabarbersylt på plåt.
Recept, idé och foto Sanna Fyring Liedgren.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.