Vårvinter i växthuset som är familjens glädjehus!

Efter bara 5 månader, innan odlingssäsongen ens inletts, är vi gravt beroende av vårt glädjehus, förlåt – växthus! Vi precis som våra övervintrare: olivträd, myrten, fikon m fl – som just denna gröna vinter inte behövt söka sig till andra breddgrader … Gröna vintrar kan en ha många åsikter om – dock idealiskt för krukväxter som i sina gener är programmerade för medelhavsklimat. Svala, men ljusa dagar och kalla, mörka nätter. Allt för att skapa växtkraft och det är precis vad som händer i detta nu!
Image
En annan krukväxt som älskar det här klimatet är streptocarpusen – som längre fram får flytta inomhus, till ett lika älskat norrfönster.
Image
Snittblommor, som franska tulpaner och anemoner, är kortpendlare, när vi till natten bär ut dem till växthuset – i sina vaser och en natts stärkande vila i svalka, gränsande till frost. Kan tyckas oj, vilket jobb! Dock ett kärt besvär som dessutom fördubblar livslängden – minst.
Image
Tulpaner på bar lök kan knappast betecknas som snittblommor, men nästan. Och så svindlande vackert med hela växten. Här får livslängden nästan ses som ”eternellig”.
Image

Olivträdet + brasa i öppna spisen.
Som sagt, inte bara övervintrare bestyckade med klorofyll finner plats och älskar att vara här – så gör också vi av kött och blod. Bokstavligen! Vårt växthus är i enkelglas och därmed oisolerat. Ett traditionellt växthus avsett framförallt för odling – inget vardagsrum med känsla av kuvös. Självklart vill vi kunna sitta här, såväl runt bordet som här vid braskaminen som trots allt är mest till för mys.
En klar rekommendation till alla i växthustankar – gryende eller konkreta. Planera och bygg i lågsäsong och slipp därmed den ofrånkomliga stress som alla odlingsbestyr försätter en i, bara för att en äntligen blivit med växthus. En kan helt enkelt INTE hejda sig. Inte en dag.

Image
Nu är vi istället klara med allt som rör själva huset och runtikring – väntar bara på rörmokaren som ansluter vattnet i nästa vecka. Då dröjer det bara ett par veckor till innan vi kan flytta ut alla försådder, som nu gror inomhus, till ett liv i glädjehuset.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *