Gamla Orangeriet – så skapar du stilen.

Bildkollage med inredning till ett växthus med orangeristil.

Det är en perfekt tid för att besöka växthus för att få inspiration till olika växthusstilar. Därför travade jag iväg till Bergianska Trädgården häromdagen med siktet inställt på Gamla Orangeri, för att samla på mig idéer till växthusinredningar.

Det Gamla Orangeriet ligger bakom den stora granhäcken i mitten av trädgården. Idag är det omgjort till restaurang och café där de bakar och lagar mat med ekologiska produkter och ingredienser i säsong.

Jag slog mig ner för att dricka kaffe i det vackra växthuset som inte hade hunnit fyllas av lunchgäster ännu. Det är en otroligt skön stämning där inne. De upphöjda jordbäddarna skapar tillsammans med de lite avskavda murarna, möblerna och växterna en speciell atmosfär.

Gamla orangeriet i Bergianska.

Det händer att våra kunder väljer att bygga växthus med mur. Ofta är det för att skapa insynsskydd. Men muren ger också en orangerikänsla i växthuset liknande den i Bergianska Trädgården. På bilden nedan håller vår montör Bengt på att montera taket på ett växthus i Skarpnäck, som är byggt med mur. Du kan läsa mer om det här. Lägg också märke till fönsterraden som ger fint ljusinsläpp ovanför muren.

Växthusbygge med mur.

Upphöjda jordbäddar, likt dem du ser på bilderna från Bergianska, brukar de flesta välja till sina växthus. Om man vill odla goda tomater till exempel, så är det en god idé att bygga sådana. Vill man pausa med odlingarna något år så är det egentligen bara att täcka över dem med träplank, exempelvis. Ovanpå kan man ställa krukor eller placera mjuka kuddar. Då förvandlas de till sittplatser.

I orangeriet på Bergianska har man lagt ett golv av tegel. Men jag tycker att det skulle vara fint med grus till den här stilen, eller en blandning av grus och betongsten.

Sedan är det bara att fylla på med inredningsdetaljer och möbler. Här är nedan är ett förslag.

Så skapar du stilen.

Bildkollage med växthusinredning.
  1.  Stolar, jag fick tips om att de här säljs på Metropol just nu. Jag tycker att de skulle passa fint och i den här stilen. Men du får skynda dig om du är intresserad, auktionen avslutas måndagen den 11 mars.
  2. Upphöjda jordbäddar rekommenderar vi dig att bygga. Vi hjälper gärna dig med råd om var de kan placeras och hur djupa de ska vara. Här ser du också ett exempel på ett golv i blandmaterial.
  3. Svarta korgstolar tyckte jag var väldigt fint i den här miljön. Dessa kommer från Sika Design, men Granit säljer liknande.
  4. Att addera lite tropiska växter i växthuset är ingen dum idé. Alocasia, bergspalm, fikus och kaktusar av olika slag är några förslag.
  5. Ett litet brunt bord som matchar de svarta stolarna till växthusets vilohörna är snyggt samtidigt som det passar till grönskan. Där här bordet är dessutom hopfällbart. Fermob hade den rätta bruna nyansen.
  6. Ett gammalt patinerat träbord är användbart som kombinerat mat- och arbetsbord. Sika tillverkar ett av återvunnen teak som är riktigt vackert.
  7. Tegelgolvet som vi rekommenderar är handslaget och tillverkas på ett litet tegelbruk i Sverige. Eva har lagt det i sitt växthus i Nacka. Kontakta oss om du är intresserad av ett liknande.
  8. Fina terrakottakrukor passar i en sådan här miljö. De här är frostfria vilket är praktiskt, även i ett växthus. Cadabra säljer dem.
Foto: Metropol, Sweden Green House, Sika Design, Helena Kaasik, Fermob, Cadabra.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.