Inred utanför växthuset

Yta med rabatter och grus framför Sweden Green House's växthus som kan ge idéer hur du själv kan utforma ytan runt ett växthus

Vy inifrån växthuset ut mot trädgården och odlingsbäddarna utanför

Ytan runt växthuset är nästan lika viktig som dess insida. I en serie artiklar under säsongen kommer vi att presentera några idéer på vad man kan göra med den ytan för att skapa harmoni på platsen. Först ut är en beskrivning av platsen runt vårt visningshus i Storängen.

Vi får många frågor om vad man kan göra med ytan runt växthuset. I ett tidigare inlägg beskrev vi hur vi tänkt med den ytan som är runt det 30 kvadratmeter stora växthuset som står i Nacka. Men nu tänkte vi förtydliga hur platsen är utformad.

Det är Eva Halfwordson, delägare Sweden Green House som har byggt det här växthuset i sin trädgård. Det används flitigt som visningsväxthus. Men Eva och hennes familj använder det regelbundet privat så det är i alla högsta grad en levande plats som utnyttjas året runt.

Växthuset är vitt och placerat i ett hörn av trädgården under en stor ek. Den ena långsidan, som är vänd ut mot vägen och grannarna, är klädd med trä medan den andra sidan, som helt och hållet består av glas, är trädgårdsvänd. När man sitter inne i växthuset har man överblick över praktiskt taget hela trädgården.Platsen utanför växthuset med den klassiskt utformade rabatten som avgränsas av snigelskyddad kortenstålNärmast breder en klassiskt utformade rabatt ut sig. Egentligen har den formen av en klosterträdgård där den runda tomma ytan i mitten används som avställningsyta. I klostret hade man ofta en springbrunn där. Just den här dagen fylls odlingsbäddarna i den här delen på med nya växter.Yta med rabatter och grus framför Sweden Green House's växthus som kan ge idéer hur du själv kan utforma ytan runt ett växthusDet här området ramas in av en avenbokshäck på ena sidan och staket på den andra, som även fungerar som spaljé och stöd åt de klätterhortensior som slingrar sig mot det. Inramningen gör att hela området ligger i lä.

Mellan rabattområdet och växthuset finns det en grusad plan med utrymme för en rejäl trädgårdsmöbel. Det är en ljuvlig sittplats som flitigt används under sommaren när det inte är alltför varmt. Sensommarkvällar fylls eldfaten med ved som tänds och skapar stämning.

Runt själva växthuset har Eva låtit lägga storgasten. På det sättet bildas en platå som kan förändras efter humör och säsong. Dessutom har hon hittat en elegant lösning på den nivåskillnad som fanns mellan växthus och rabattområde.Dubbel bild från framsidan med rabatterna och klematis som klättrar upp mot den stålspaljé. Den andra bilden är från sida av växthuset där det finna rabatter med tulpaner i blom just nu.Just nu innan säsongen riktigt kommit igen är det ganska tomt på den här platsen. Det står en bänk på ena sidan där man kan slå sig ner och tänkta en stund. Men Eva planerar också att fylla alla sina terrakottakrukor och Varalövstunnor med växter och gruppera dem på olika sätt. Jätteverbena är en av växterna som troligtvis kommer att hamna i kärlen.

Bakom den träklädda väggen finns en tom yta som idag används för så kallat skrufs. Det är med andra ord lite var som helst som hamnar där. Det kan vara tomma krukor jordsäckar, trasiga redskap och tomma plastkrukor. Men planen är att göra en vacker kompost på baksidan. Det finns en sådan nu också. Men den är för tillfället mer en ostrukturerat hög som inte används så som den borde.Dubbel bild från framsidan med rabatterna och klematis som klättrar upp mot den stålspaljé. Den andra bilden är från sida av växthuset där det finna rabatter med tulpaner i blom just nu.På kortsidan finns en gång  i samma storgatsten, som upplevs ha en naturlig förbindelse med bostadshusets entré trots att den ligger några meter bort. Gången sluttar något ner vilket egentligen inte är det bästa för växthuset. Men det ser väldigt trevligt ut och det är ju ett växthus det är fråga om, inte ett bostadshus. Gången flankeras av rabatter där tulpanerna precis slagit ut.

Framför ingång finns en liten öppen plats. Den är användbar för att lasta av jordsäckar, krukor och möbler som åtminstone i det här huset ständigt åker ut och in. Ibland står det också en kruka fylld med blommor precis utanför vilken hälsar de som besöker växthuset välkomna.

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

3 reaktioner “Inred utanför växthuset”

 1. Pingback: Det blir inte alltid som man tänkt sig, även om man tycker sig gjort allt rätt.

 2. Hej finns det någonstans man kan kan se en överblicksbild hur detta ser ut? jag har lite svårt att se framför mig hur det ser ut och jag söker inspiration för att göra en uteplats utanför ett växthus . Då växthuset står fritt på en i övrigt ganska tom tomt så är planen att försöka göra utsidan lite mer inbjudande och lummig men jag har kört fast i mitt spånande. jag behöver även få till naturlig skugga och planerar att plantera ett träd men tänker att att det nog behövs lite buskar och variation av perenner runt om också. och jag tyckte att det här verkade vara fint planerat men kan som sagt inte se det riktigt framför mig

  1. Hej! Så här ser det ut från ovan: https://swedengreenhouse.se/sa-har-ar-vaxthusest-placerat-hos-eva-h/
   Det är två mindre rabatter och två större prennrabatter. med en liten rund cirkel i mitten. Man kan också göra dessa fyrkantiga rabatter lika stora och göra grönsaksland framför. Här finns det också en plan yta precis framför om man skulle vilja ha en rekreationsyta precis framför. Då ta man vara på värmen som bildas runt det glasade huset vilket är härligt framför allt på våren.

   Behöver du hjälp med att skapa en helhet av trädgård och växthus så kan vi tipsa dig om några trädgårdsmästare som vi rekommenderar.

   Lycka till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.