Årets första riktiga sommardagar

blommor

Årets första riktiga sommardagar

När värmen nu äntligen verkar komma kan vi på Sweden Green House inte sitta inomhus längre. Laddade med jord och gödsel satsar vi på att få friska och starka växter i såväl växthus som trädgård i år. Men först kikar vi på hur det såg ut förra året.

Äntligen har värmen kommit till stan och det känns som ett bra tillfälle att spendera tid i trädgård och växthus, förundras över att det verkar blir en sommar även i år och spana efter vilka växter som överlevt vintern.Mörkröda tulpaner som tycks sväva över jordbäddarnaDe ståtliga mörkröda tulpanerna som svävade över jordbäddarna framför växthuset förra året hoppas vi kommer i år igen. Förra året var de väldigt vackra men ’Queen of Night’, som den heter, verkar hittills lysa med sin frånvaro. Kanske trivdes den inte på just den här växtplatsen. Men så är livet för en trädgårdsägare och det är genom att försöka som man lär sig vad som trivs och inte.

Otålig väntan på att favoritväxterna ska slå ut.

Nu har vi laddat med nio säckar jord, tre säckar kogödsel och tre säckar biokål som vi ska använda till att förbättra jorden i trädgårdens rabatter och växthusets upphöjda jordbäddar. Förhoppningen är att alla andra favoritväxter ska trivas bra i sommar.Närbild på blomsterfunkia med silverfärgade bladBlomsterfunkian är ännu så länge bara små rör som sticker upp ur jorden. Med lite hjälp kommer de förhoppningsvis veckla ut sina vackra blad med tydliga nerver  rabatten i år också. Men den här skuggtåliga växten brukar inte vara särskilt knepig utan kommer snällt varje år. Det fina med den är att den först lämnar fritt spelrum för andra aktörer för att sedan breda ut sig och ta plats i rabatten. Vi har valt en sort med silverfärgade mindre blad som heter ’Halcyon’Vit löjtnanshjärta i närbild med kort skärpedjupVi väntar också otåligt på att det vita löjtnantshjärtat ska slå ut. De växer i pergolagång som vid de här laget är helt täckt av klätterrosor. På det sättet silas solljuset perfekt genom bladverket vilket gör att den här älskade perennen trivs bra.

Men nu är det väl lika bra att kavla upp ärmarna och sätta i gång med arbetet.

Hoppas att ni får en skön helg i trädgården.

Text och foto: Helena Kaasik

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.