Syltade nypon och lammgryta i växthuset

gryta och tallrikar
Det är ett riktigt nypon år i år!
Det finns massor av vilda nypon och de flesta går att äta. Det är bara att prova om de är goda. Nyponen ska plockas när de är helt röda och mogna de innehåller massor av c-vitamin. Det funkar utmärkt att frysa dem och ha på lut under de mörka vintermånaderna.
Rensning av nypon pågår.
Jag lagar syltade nypon och bjuder på lammgryta i växthuset.
Nypon sylt

Foto: Anna Kern

Syltade nypon

Mycket pilligt jobb men när burkarna väl står där så har man något vackert i sitt skafferi under året. Så goda på ostbrickan tillsammans med ett mörkt rågbröd och en krämig getost. De passar också mycket bra att servera till rökt kött eller ett mustigt långkok på lamm. Burkarna håller länge! Jag öppnade just en som jag syltade för ett par år sedan. Så gott!

  • 1/2 liter rensade och urkärnade nypon
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl ättika (12%)
  • 3 dl vatten
  • 6 enbär
  • 6 nejlikor
  • 1 nypa salt
  • 2 msk gult senapsfrö
  • 3 lagerblad

Rör ihop lagen och lägg ner nyponen, koka upp och låt de småputtra i ca 30 minuter tills nyponen mjuknat och lagen kokat ihop. Skumma av och häll upp den heta lagen med nypon i väl rengjorda burkar, sätt på locken på en gång. Förvara svalt.

Lammgryta med nypon sylt

Foto: Anna kern

En lammgryta blir godast om du låter den stå och puttra länge och sakta tills bitarna är möra.

4 portioner

  • 1 gul lök
  • 1 persiljerot
  • 1 morot
  • 1 bit rotselleri
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 kg grytbitar av lamm
  • smör till stekning
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk smulad timjan
  • 2 lagerblad
  • 1 glas rött vin
  • 1 burk cocktailtomater
  • 1 dl vatten

salt och nymalen peppar

ev lite råströsocker

-----

Skala och tärna lök och grönsaker. Finhacka vitlöken.

Fräs köttet i smör i en stekpanna. Salta och peppra.

Fräs grönsakerna i smör i en tjockbottnad gryta tills de är glansiga och fått lite färg. Tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare någon minut. Smula över timjan och lägg i lagerbladet. Lägg i lammköttet. Häll över rött vin, cocktailtomater och vatten. Låt puttra i ca 40 minuter eller tills lammköttet är mört. Smaka av grytan med salt, eventuellt socker och peppar.

Tips! Det är gott att koka med 1 dl rensade och urkärnade nypon om man inte har hunnit göra de syltade nyponen till.

Servera grytan med ett gott bröd. Pasta eller potatis.

    Nypon i korg.
    Föregående inläggNästa inlägg

    Dela

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *