Vi målar våra växthus och orangerier för hand.

För att få ett hållbart växthus handmålar vi alla delar i med linoljefärg i vår fabrik. Här pågår målningsarbetet.

Sweden Green House målar alla sina växthus och orangerier för hand på fabriken i Gnesta. Här håller ett växthus på att målas i vitt.

Sweden Green House´s träväxthus är handmålade. Om man har lite träningsverk på kvällen efter en dag i måleriet på fabriken i Gnesta så har man arbetat in linoljefärgen i träet på ett bra sätt. 

Att våra träväxthus är handgjorda in till sista skruvdrag är något som vi är väldigt stolta över. Till och med målningen görs för hand. Så här går det till. När alla trädelar är tillverkade staplas de på en vagn som körs in till måleriet på fabriken i Gnesta.

Först ser man till att alla delar i byggsatsen finns med. Om man missar någon del kan det bli fördröjningar i monteringsarbetet senare.

Alla delar borstas rena innan man kan börja måla. Man måste också se till att det finns tillräckligt mycket färg av den nyans som kunden valt. Först när man sett till att linoljefärgen, specialpenslarna och terpentinet är på plats kan man börja arbeta.

Tunna lager

Linoljefärg ska målas i tunna lager. minst tre gånger. Resultatet blir bäst om man använder en kvalitetspensel.Eftersom linoljefärgen ska målas i tunna lager och torka, gärna i två dagar, innan nästa lager kan strykas på, är det ett arbete som är ganska tidskrävande.

Den här dagens skulle vi måla ett vitt växthus till en kund i Stockholmstrakten. Det första lagret är tunnast. Man blandar färgen med cirka 20 procent terpentin. Det andra lagret är något tjockare och lager nr tre innehåller ingen terpentin över huvud taget.

När man målar ska man se till att veklingen arbeta in färgen i träet med metodiska och långa penseldrag. Man ska helst ha lite träningsverk i armen när man kommer hem på kvällen.

Resultatet blir verkligen fint samtidigt som växthuset inte behöver målas om på många år. När man handmålar har man dessutom mycket bättre kontroll över alla byggsatsdelar vilket kan vara bra när växthuset byggs.

Text och bild: Helena Kaasik

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.