Årets sommarblomma en tålig klättrare.

30 Thunbergia Alata closeup aprikos.
Den sammetsögda klättraren, svartöga eller Thunbergia Alata är årets sommarblomma. Utmärkelsen för den för sina mångfunktionella egenskaper. Den kan användas som en klättrande avgränsare men det går också att plantera den i en ampel och på det sättet skapa en hängande trädgård. En annan fördel är att det går också alldeles utmärkt att odla den i växthuset.

Den som föredrar ett mer skulpturalt uttryck av sin planta låter svartögat klättra upp mot en ensam tråd eller en pyramid av pinnar för att på det sättet skapa en obeliskliknande organisk pelare i rabatten eller på en tom plats i växthusets odlingsbäddar, till exempel.

Ett tips är också att låta den klättra upp mot braskaminen om du har en sådan i växthuset. Den brukar inte användas så mycket under sommaren men ett bra klätterstöd kan den bli. Du kan behöva hjälpa den på traven med någon form av uppbindning. Det är som den gamla klyschan säger – med svartöga i täppan är möjligheterna i det närmaste obegränsade. Det bästa av allt är att den blommar hela sommaren.

För dig som varken har växthus, balkong eller trädgård har vi glädjande besked. Svartöga går nämligen att odla i kruka inomhus om du har ett fönster vänt mot söder.

En trio med saker som förgyller advent i växthuset, pepparnötter, stearinljus och julrosor.
Svartöga är årets sommarblomma.
Den här växten härstammar från tropiska Afrika och skickades till Sverige år 1776 av Carl Peter Thunberg. Namnet svartöga har den fått på grund av den svarta mittpunkten som den ursprungliga plantan hade. Men det är inte alla blommor som har svart mitt. De har dock begåvats med andra egenskaper som gör dem lika förföriska som den sammetsögda klättraren. Det var den gula som var den ursprungliga färgen. Men idag finns det svartöga i en många olika färger, rosa, rost, vit och orange, till exempel. Alla kan hitta en egen favorit men den rosa har den senaste åren seglat upp på popularitetslistan.

Så här odlar du svartöga:

En trio med saker som förgyller advent i växthuset, pepparnötter, stearinljus och julrosor.

När det gäller odling av svartöga så är den bästa växtplatsen ett soligt läge. Vandrande skugga är idealiskt. Därför kand det vara bra att skydda den mot den skarpaste solen i växthuset. Svartöga trivs utmärkt planterad i kruka i en jord av bra kvalitet. Vill du i stället plantera den direkt i växthusets odlingsbäddar så blanda gärna jorden på växtplatsen med minst 20 procents ny planteringsjord. Vattna inte för mycket, jorden ska inte vara för blöt. I växthuset kan du dock behöva vattna mer, särskilt under de varma perioderna. Gödsla cirka en gång i veckan.

Nu kan det vara sent att odla svartöga från frö. Men i välsorterade plantskolor brukar det finnas färdiga plantor att få tag på. Den klättrar på i rask takt så ännu är det inte för sent att plantera, särskilt om du har ett växthus.

Lycka till!

Foto: Blomsterfrämjandet/Sydgrönt/Annika Christensen

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *