Dagboksanteckningar från växthusåret 2019.

Män och kvinnor i och runt växthus.

Så här i början på det år 2019 passar jag på att göra en återblick på vad vi gjorde förra året. Hoppas ni vill hänga med på en växthuskavalkad.

Januari månad är redan till ända och jag har insett att jag ännu inte hunnit göra min årliga tillbakablick på året som gått. Det händer så mycket roligt hela tiden som är värt att skriva om. Så går tiden och det här inlägget har fått puffas undan.  Men år 2019 var ju för oss ett så spännande år så nu är det dags.

Kvinnor oh män minglar i och runt växthus.

Förra året handlade om både om växthusresning och växthusresor. Ett av våra träväxthus var med på fin utställning på prominent museum. Vi kaklade odlingsbäddar men skörden, den uteblev i år på grund av en svampattack av något slag. Bättre lycka nästa säsong. Vi minglade i växthus med mer eller mindre kända växthusodlare och reste på konferens tillsammans med återförsäljarna i våra grannländer. Håll tillgodo med förra årets mest intressanta händelser i vår växthusvärld.

Jag vill också passa att tacka alla spännande, nyfikna och växthusintresserade människor vi möter på mässor, växthusmingel och resor runt om i Sverige. Tack för att ni vill vara med och göra Sverige lite vackrare.

Kvinnor oh män minglar i och runt växthus.

I början av odlingssäsongen blev jordbäddarna i visningsväxthuset i Nacka kaklade. Men odlingsresultatet blev inte det väntade. Så blir det ibland och nu är det snart dags att börja om. En av de växter som tog sig bra var citronverbenan som Eva planterade i hörnet precis under blåregnet.

Tomatodling i växthus.

Odla på allvar i växthuset gjorde vi i början av maj. Eva kom från Skåne med hela bilden full av fina plantor som sattes både i jordbäddarna och olika krukor.

Tomatodling i växthus.

I maj var vi också med på mässan Byggnadsvård och trädgård där vi satte upp ett växthus i Attefallsstorlek. Det plockades efter mässan ner till en hög med träreglar och glas för att transporteras vidare till Lidingö.

Tomatodling i växthus.

Plockepinhögen från mässan pusslades ihop till ett växthus som blev Majas i utställningen som speglade konstnären och författaren Lena Andersons värld på Millesgården. Det stod intill Europafontänen i trädgården hela sommaren och i september plockades det ner igen för att flyttas vidare till en trädgård i Sköndal.

Man med hund sitter i växthus.

Nu står det ståtliga Attefallshuset i Svante Öquist och Niclas Steeves trädgård och jag svängde förbi för att se hur det verkade trivas på sin nya plats, den tredje i ordningen och fick samtidigt en frågestund med Svante medan den lilla pudeln Musse förgyllde tillvaron.

Folksamling framför stort växthus

Försommaren 2019 tog jag Eva under armen och for till Oslo för att vara med när det stora dubbelväxthuset som vi byggt på Gartneriet i Bygdøy invigdes med i närvaro av ansvarig kommunpolitiker.

Människor runt dukat bord i växthus.

Väl hemma i Stockholm igen  bjöd vi in ett antal glada kunder på middag i växthuset i Nacka. Menyn stod Sanna Fyring Liedgren för medan trädgårdsdesignern och växthusodlaren Lisa Jansson delade med sig av den kunskap om växthusodling som hon samlat på sig under de år som hon odlat bakom glas.

Grått träväxthus med enkel och isolerglas.

Jag besökte också Cathrine och Kjell och växthuset som vi byggt hos dem i Bohuslän. Det här odlingshuset är extra spännande då det är byggt både med enkel- och isolerglas. Det blev ett fint möte och det känns som om jag fått nya växthuskompisar. Vi kommer att ha ett mingel där senare i år och jag hoppas att alla som befinner sig i trakten har möjlighet att komma till den här fantastiska platsen och butiken  Paula Paa Landet som Cathrine driver tillsammans med sin man.

Människor runt dukat bord i växthus.

Framåt hösten bjöd Sanna Fyring Liedgren ett gäng härliga människor på soppmiddag i sitt växthus i Storängen. Det blev en smått magisk kväll med en stämning som man kunde ta på och ett fantastiskt ljus.

Grupp människor framför grönt växthus.

Då var det sämre med ljus i december då vi samlade ihop oss för att åka till Skåne på konferens. Vi hade bjudit in våra återförsäljare i Danmark och Norge att delta och det blev en par kreativa dagar då mängder av idéer föddes och skratten stod som spön i backen. En solig dag fick vi också men inte då den här bilden togs.

Tomatodling i växthus.

Vi hann också med att arrangera ett antal växthusmingel. Från vår till höst och det var fullt i växthuset vid alla tillfällen. Det är verkligen en sådan glädje att få träffa så många intressanta och nyfikna människor. Det är också många som förstått värdet av att ta med sig ritningar på platsen där man önskar att växthuset ska stå. Det tycker vi är väldigt kul.

Därmed kan vi vända kalenderblad till februari 2020. De flesta växthusmingel är redan inbokade och vi ser med stor spänning och förväntan fram emot ett nytt år med växthus och orangerier i fokus. Hoppas ni vill hänga med oss här i dagboken även det här året.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.