En smart växthusgrej.

ett svart växthus monterat mot husvägg.
Du vet väl att vi ofta lägger stållister på våra växthus och orangerier. Fördelarna är många samtidigt som den härliga träkänslan inne i växthuset bevaras.
Stållisterna vi lägger på både växthus och orangerier fyller flera funktioner. Dels förankras glaset på bästa sätt i träreglarna, dels skyddar det träets mest utsatta del från väder och vind. Taket är växthusets mest utsatta del. Tack vare stållisterna minimeras underhållet av växthusen utan att den härliga träkänslan går förlorad.
Ett växthus med pulpettak byggt mot rosa husvägg.
Ett växthus med pulpettak med stållister i samma nyans som växthuset.
Stållisterna kan levereras i önskad färg men vi vi har alltid tillgång till lister i våra 6 basfärger. Det finns också en obehandlad stållist i zink som egentligen passar till de flesta färgtoner, särskilt de som har lite svärta i sig, det vill säga alla grå nyanser och alla grågröna nyanser.
Färgprover på skinnsnöre.
Färgprover trä och på sållister.
När vi bygger våra vinterträdgårdar, det vill säga växthusen som monteras med isolerglas, förankrar vi glaset både på taket och på sidorna med stållister.
En stållist på växthustak.
En vinterträdgård med pulpettak.
Växthuset vi byggde hos Cathrine Foss Stene i Bohuslän har en isolerad del och en del som är monterad med härdat enkelglas vilket gör att skillnaden mellan de två sätten att montera glasen syns tydligt.
Större växthus med sadeltak.
Till vänster den oisolerade delan och till höger är den del som är monterad med isolerglas.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.