Att göra i växthuset – maj

blomma
Snart är det maj - en månad då växthuslivet med allt vad det innebär, sätter igång på allvar. Vi planterar tagetes, sätter igång komposten och njuter av den späda växtligheten på olika sätt, i kakor bland annat.
När vi vänder kalenderblad till maj månad är vintern över för gott. Visst kan det komma bakslag ända till nästa månad men den här sköna tiden kommer med så mycket njutbart i odlingsväg vilket gör det enklare att hålla humöret uppe. Vi välkomnar den här månaden från hjärteroten och fortsätter med våra projekt. Det här är vad vi gör i vårt växthus i maj.

Plantera tagetes.

Tagetes i blom.
Tagetes brukar vi använda som undervegetation till grönsakerna som vi planterar i växthuset. Det är en vacker blomma som bidrar med skönhet. Dessutom är den ätbar vilket gör att det går att dekorera maten med dem. Det sägs också att de håller nematoder, de vill säga de jordbundna parasiterna på avstånd vilket ju är förträffligt om det stämmer.
Småplantor i zinkfat.

Vi odlar gärna tagets från frö. Det är kul för de kommer snällt varje år.

Sätt igång komposten.

Öppen trädgårdskompost
Om du vill kompostera i år så är våren en bra tid för att sätta igång en trädgårdskompost. Resultatet blir en livgivande boost till dina växter som faktiskt är det bästa du kan ge dem. I Nacka har Eva valt att placera sin kompost bakom växthuset. Normalt brukar dess plats vara lite undanskymd i trädgården men egentligen är komposten trädgårdens hjärta och borde också så behandlas. Hur du än väljer att placera din kompost så kan det vara bra att bygga den med åtminstone ett par fack, ett där komposten multnar och ett annat som fylls på regelbundet och som därmed är aktivt. Skilj på den öppna komposten och den slutna där matavfallet förvandlas till mullrik jord. Placera den skuggigt så att den inte tokar allt för snabbt. För alla småkryps skull - anlägg den med kontakt till marken, bottna med kvistar som bidrar med luft och varva växtresterna med gammal kompostjord. Om du har mycket rotogräs så är det bäst att placera det i mitten där det är varmast. Sådär ja, nu är det bara att vänta på att växtdelarna ska förvandlas till god jord. Ett par år brukar det ta ungefär.

Blåregnet blommar

Blåregn i blom.
Kanske har du för vana att ta ledigt några dagar mellan hägg och syren men vi skulle vilja puffa för en ny tradition. Varför inte pausa när blåregnet blommar? Det finns nästan inget som slår skådespelet som den här klättrande växten bjuder på när blommorna slår ut någon gång i maj. I växthuset i Nacka bodde det tidigare ett par plantor men de trivdes aldrig riktigt bra där inne. Vackert var det dock när de inbjudande flätade ihop sina blommande grenar runt entrén. Vi kan verkligen rekommendera alla att sätta en planta för det är verkligen magiskt när blåregnet blommar. Men plantera den gärna utanför växthuset.

Regelera fuktnivån

Regnvattenkruka.
Så här års är det ofta torrt i naturen och något regn verkar det inte heller vara i sikte. Fuktnivån i växthuset höjs relativt enkelt med hjälp av ett vattenkar av något slag. Det kan vara en stor kruka, en tunna eller något annat kärl som är vackert och som kan fylls med vatten. Har du möjlighet att samla regnvatten i kärlet så gör du även naturen en tjänst. Det går naturligtvis utmärkt att använda vattnet för handvattning också.

Tulpanbonanza i trädgården.

Trädgårdstulpaner i blom.
Äntligen börjar tulpanerna slå ut i trädgården. Det är många som börjar tulpansäsongen redan i december månad, när de första buntarna börjar säljas i handeln. Vi menar att den verkliga tulpansäsongen börjar nu i maj. Eva har planterat dem i rabatten framför växthuset vilket innebär att alla som befinner sig inne i växthuset kan njuta av dem även om det är kyligt ute.
Tulpan.
Vi passar även på att klippa av trädgårdens tulpaner och arrangera dem i vas.

Rabarbertider är goda tider.

Rabarber och kakform.
Till fikat i växthuset blir det rabarberkaka på de första späda stjälkarna. Receptet till den godaste kakan står Sanna Fyring Liedgren för, i vanlig ordning.

Skarva med sallat

Nyplanterad sallat.

Det går åt sallat så här års. Förläng sallatssäsongen genom att alltid ha nya småplantor på gång. När du tömt odlingsbäddarna sätter du enkelt nya. På det sättet kan du skörda sallatsblad under en längre period.

Det var allt för nu. Vi tänker ta oss ut för att dra upp några rabarberstjälkar till en kaka.

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *