Varför ett växthus?

Med ett växthus går det att ta ut våren i förskott och tänja på sommaren till långt in på hösten. Du är inomhus med en känsla av att vara utomhus och vädret är alltid bra. Du kan bjuda in till en måltid bland prunkande växter och väldoftande blommor när som helst utom möjligen när solen skiner som bäst. Livet blir både grönare och naturligare med ett växthus i trä och glas.

VÄLJ RÄTT PLATS

Ett växthus blir ofta ett vackert inslag i trädgården eftersom det kan bidra med rumslighet utan att det skymmer sikten eller dominerar intrycket. Du har allt att vinna på att det placeras så att det harmonierar med bostadshuset och med trädgårdens struktur. Om växthuset framför allt ska användas för middagar och socialt liv kan det vara en fördel att placera det nära bostadshuset. Ska det snarare vara en lugn och avskild plats där tankar och idéer kan frodas så är en placering på några stegs avstånd att föredra. Att gå barfota genom daggfuktigt gräs för att komma till växthuset som är placerat en bit ifrån bostaden är en upplevelse i sig.
växthus i en trädgård
svart växthus mot en rosa vägg
Om du tänkt odla mycket i växthuset så är ljuset betydelsefullt. En genomtänkt placering är din bästa hjälpreda för att få bra odlingsresultat och maximal skörd. Om växthuset står med gavlarna i riktningen norr-söder blir ljusinsläppet optimalt. En alltför solbelyst plats medför att växterna snabbt blir upphettade med risk för att plantorna brännskadas – och du med. Vandrande skugga är därför att föredra. Det innebär en placering där växthuset skuggas någon del av dagen. Det kan vara en byggnad, träd eller annan vegetation som bidrar med skugga. Det går också att skugga växthuset med hjälp av gardiner eller kalk. Naturlig skugga är dock att föredra.

VÄLJ RÄTT STORLEK

Vi är måna om att du ska få växthuset som du drömt om. Därför rekommenderar vi dig att fundera över vad växthuset ska användas till innan du väljer storlek. Det är sällan som någon klagar över att växthuset blivit för stort. Däremot får vi i ibland höra ångerfulla tongångar om det motsatta. Om det är för att odla som du tänkt satsa på att bygga ett växthus i din trädgård så uppfylls du ganska snart av hur behagligt ljudet är och hur vackert det är med alla växter. Det doftar ljuvligt från blommor, blad och jord. Vilken lycka att kunna duka upp till en enkel måltid med rodnande tomater och mogna vindruvsklasar som bakgrund. Det sägs att ju större volym vi människor har tillgång till desto bättre trivs vi. Samtidigt ska växthuset ha proportioner som är harmoniska med tomtens storlek och bostadshusets form.
Odlingar i växthus
Växthus med kamin
Växthus med kamin
Odlingar i växthus

VÄLJ RÄTT MODELL

Ett växthus med sadeltak har två takfall och liknar, med lite fantasi en sadel som man langar upp på hästryggen. Det är en klassisk modell som är lätt att placera och det är många som väljer att lägga det fritt i trädgården.

Om du sett gamla skolbilder så vet du säkert vad en pulpet är, det vill säga ett högt bord med lutande skiva som man kan vila armarna mot när man pratar inför publik. Så ser även taket på våra pulpetväxthus ut, det vill säga de har bara ett takfall. Om du vill bygga ditt växthus mot en husvägg så är det oftast den här modellen vi rekommenderar.

Tillval/ tillbehör

Det är med hjälp av tillvalen som du skapar ditt personliga växthus. Kulör, dörrmodell, ventilernas fomspråk och val av golv påverkar det slutliga resultatet. Det kan bli ett växthus som drar åt det modernare hållet, ett som andas klassisk elegans eller ett med bohemiskt uttryck för den som föredrar det. Våra kunder är en stor inspirationskälla. Vi har inte byggt något växthus som är det andra likt. På vår kundsida kan du få inspiration till ditt växthus och dess detaljer.
Mockup Tillbehör
växthus i en trädgård
Långsidan på ett tegelstens rött växthus
Rött
Ett vitt växthus på Wij trädgård
Växthusvit
Grönt växthus med lavendel
Tallskogsgrön
Långsidan på ett tegelstens rött växthus
Herrgårdsgrå
Ett vitt växthus på Wij trädgård
Granitgrå
Grönt växthus med lavendel
Barkmullsbrun
Det gröna växthuset vi byggt för Handelsträdgården Löfstad slott.
Löfstadsgrön
Vi har valt ut sju olika nyanser som bas. Du hittar färgkoderna nedan. Men vi kan också måla ditt växthus med din helt egen valda färg.
Fargsattning5
Vi har dörrar i två modeller - spröjsad dörr och helglasdörr. De båda modellerna finns som enkeldörr och pardörr och kan placeras på långsidan och/eller gaveln. Höjden på dörrarna kan anpassas till vald höjd på långsidan. Enkeldörren är 80 cm bred och sväljer en skottkärra. Med en dörr på vardera gaveln får du en bra ventilation av växthuset. Med pardörrar förstärker du känslan av att inne och ute flyter ihop. Normalt har växthusen ventilationsluckor på taket, de kan styras manuellt eller automatiskt. Luckorna kan öppnas utan att el installeras. En kolv i öppnaren reagerar på värme och öppnar fönstret. Vill du ha ett fönster på någon av väggarna går det också det bra.
vit spegeldörr med spröjs till växthus
En helglasdörr till ett vitt växthus

GRUNDLÄGGNING

När du köper ett växthus får du en måttsatt grundritning. Grunden utförs exempelvis av en gjuten betongsula med en sockel av putsade lecablock. En annan variant är en gjuten betongplatta med sockel av tegel eller murblock.

Terrasserad sockel till växthus
Odlingsbädd och krukor i växthus
odlingsbädd i brunt växthus

MURVERK

Hela eller delar av gaveln och/eller långsidan kan muras i olika höjder. När ett glasparti placeras ovan murverket blir det ett generöst ljusinsläpp samtidigt som det skapas en avskärmning mot väg / grannar /eller ”fuldel” av tomten. När en kamin ska placeras i växthuset muras vanligtvis de två mittersta facken på ena gaveln. Hela eller delar av gaveln och/eller långsidan kan muras i olika höjder. Murverket kan också göra det möjligt att placera växthuset i en slänt.

Odlingsbäddar

Odlingsbäddarna kan utforma på olika sätt, platsbyggda som gjuts samman med grunden eller lösa bäddar i något annat material, såsom trä eller cortenstål. Hur de kan utformas beror på växthusets storlek, sockelns höjd och växthusets grundläggning, på gjuten platta eller på sula. Generellt brukar vi säga att ju mer jordvolym desto bättre blir resultatet av odlingarna. Idealt är 60-80 cm. Det är också värt att nämna att vissa växter, såsom vindruvor och aprikosträd behöver rejält med jordvolym. Det innebär att om du planera att gjuta en grundplatta så ska du göra hål i den på vissa platser så att de här växternas rötter kan utvecklas bra.
Terrasserad sockel till växthus
Odlingsbädd och krukor i växthus
odlingsbädd i brunt växthus

Inredning

Odla, arbeta, vila umgås, växthusets inredning skapar du utifrån hur du vill använd det. När du har kommit så här långt i din process är du på sluttampen av ditt växthusbygge. Det som återstår är att fylla den tomma ytan med ett vackert golv, krukor belysning och möbler av olika slag. Kanske har du valt att gjuta fasta odlingsbäddar runt om eller i delar av växthuset. Alternativet är en stor tom yta,  som du likt en konstnärs tomma duk fyller med vad du vill, när du vill. Vi har byggt växthus till odlare som valt bort fasta odlingsbäddar för att de under lågsäsong vill ha utrymme för andra aktiviteter. Vise versa så har vi byggt växthus med målet att det ska användas som uterum men mot bakrund av odlingar eftersom växterna bidrar med doft och färg samtidigt som de har en ljuddämpande effekt. Möjligheterna är egentligen oändliga och med lite planering blir växthuset en plats som passar dig och din familjs livsstil som handen i handsken.
Terrasserad sockel till växthus
odlingsbädd i brunt växthus
Odlingsbädd och krukor i växthus
skapa stilen

Skapa stilen guidebok

Med den här guiden vill vi inspirera er att skapa en unik stil i växthuset. Ganska snart kommer du att inse att inget växthus är det andra likt beroende på vilka tillval som gjorts.

I guideboken "Skapa stilen" kan ni också se olika ventiler,  balkstilar och mycket mer.

Mer inrednings kreativitet och inspiration hittar du hos: 

Våra kunder

Läs mer om hur ditt
växthus blir till

Vår process