ETT VÄXTHUS BLIR TILL
DET BÖRJAR MED EN RITNING

GRUNDLÄGGNING
Ett bra grundarbete gör att växthuset står stabilt så att konstruktionen inte kan röra sig och orsaka sneda dörrar, luckor eller sprucket glas. Hur djupt grunden skall grävas beror på markens beskaffenhet. Ta gärna hjälp av en lokal entreprenör. De har kunskap om vilka markförhållanden som råder i omgivningen. Vill du hålla plusgrader året runt i växthuset bör du bygga en isolerad grund och gärna också markisolera under växthuset samt en bit utanför (som en kjol) för att spara uppvärmningskostnader.
Grundläggning med sula
Markera ut platsen för växthuset och mät diagonalerna så att de har samma mått för att få räta vinklar. Gräv sedan ett dike. Djupet bestäms i samråd med en markingenjör eller anläggare på orten. Djupet på diket är beroende på markens beskaffenhet (ca 70 – 100 cm). Bredden beror också på markens beskaffenhet, cirka 60-80 cm. Skall du isolera grunden så bör sulan och betongplattan i växthuset vila på minst 10 cm frigolit. Isolering skall även anbringas på sockelns utsida under mark. Diket fyller du med cirka 10-15 cm makadam.
Ovanpå makadamen gör du en betongsula cirka 15 cm hög och 40 cm bred. Placera 4 armeringsjärn, 16 mm i diameter, längs med sulan, ett i varje hörn på sulan. Mura sedan upp med exempelvis lecablock (19x20x59cm) till sockelhöjden. Lägg armeringsjärn i vart tredje skift. Sockeln putsas därefter.
Grundläggning med platta på mark
Här finns det olika system på marknaden. Du kan köpa ett komplett paket som innehåller kantelement, isolering och armering. Marken grävs ut/bort och en fiberduk läggs på marken. Ovanpå fiberduken packas 100-150 mm makadam. På denna läggs kantelement och isolering ut. Därefter armeras enligt fabrikantens anvisningar. Slutligen gjuts betong i kantelementen och ovanpå isoleringen. Det är även bra att anbringa en ”kjol” med isolering i marken runt plattan. Mura sedan upp med exempelvis lecablock (19x20x59cm) till sockelhöjden. Lägg armeringsjärn i vart tredje skift (enligt lecafabrikantens anvisningar). Innan du gjuter, tänk på hur du vill göra med: Avlopp i såväl själva växthuset som i de odlingsbäddar som du eventuellt muras upp, vatten och bevattning, el och eventuell golvvärme.
Tips: tänk också på att göra hål i grunden för de träd och vinrankor som du eventuellt vill plantera, så att rötterna får markkontakt.
Grundläggning på hård jordyta
Den enklaste grundläggningen är att gräva bort den översta jorden, lägga dit en fiberduk och ca 20 cm packad makadam. På denna monteras en trägrund av balkar/stockar som läggs i förband.
Grundläggning på "hopplös"- sluttande mark
Då använder vi isolerade lättbetongblock som kan bäras fram till byggplatsen. Vi behöver alltså inte använda oss av en kranbil när vi grundlägger.

SOCKLAR OCH ODLINGSBÄDDAR
Bygg upp sockeln i den höjd som angivits på grundritningen. Sockeln kan bestå av lecablock, sten, betong, tegel eller träbalkar/stockar. Detta är en smaksak och är ju beroende på hur de omgivande husen ser ut och vilket uttryck du vill ha på växthuset. Ovansidan på sockeln skall vara helt plan. Om du putsar sockeln så se till att även putsa sockelns överkant.
Man kan ha fasta jordbäddar i växthuset. Även dessa muras gärna upp med lecablock. Bäddarna bör vara cirka 40-50 cm djupa beroende på vad du ska odla. Jordbäddarna är bra för tomater och gurka och under dessa kan man så till exempel sallat, olika kryddor och spenat. Fasta jordbäddar gör dock växthuset mer svårmöblerat. Har man murat upp jordbäddarna med lecablock är den 10-20 cm breda blockkanten en bra plats att ställa krukor på eller använda som sittplats. Jordbädden blir en stor vattenhållande volym vilket är bra. Jorden måste dock underhållas och bytas ut så att den inte utarmas. Odlingsbäddarna bör kläs invändigt med t ex platonmatta för att förhindra fuktgenomslag. För god dränering är det bra med ett skikt lecakulor i botten.
Odlar man däremot i krukor så kan växthuset lätt möbleras om från år till år. Att kunna förändra inredningen och växternas placering i växthuset kan vara både bra och roligt, alltid är det något nytt man vill pröva. Det är också lättare att byta jorden i en kruka än i jordbädden. Krukorna är också lätta att lyfta eller rulla ut i trädgården.



GOLVET



YTBEHANDLING

På traditionellt vis handmålas våra växthus med linoljefärg. När växthuset ytbehandlas med linoljefärg säkerställs att det får ett fullgott träskydd. Då linoljefärg inte flagnar så är underhållet enklare jämfört med en konventionell färg. Ändträet impregneras med kallpressad linolja och kvistar schellackeras för att undvika missfärgning. Vi målar de flesta av våra kunders växthus eftersom det är ett hantverk i sig att få färgen jämn och kräver även yta. Är du händig så kan du beställa ditt växthus obehandlat och måla det själv. Tänk på att du då behöver räkna in tid för målning innan montering.
Linoljefärg ska målas tunt med bara lite färg på penseln, färgen ska arbetas in i träet. När färgen målas för tjockt torkar den mycket långsamt, penseldragen blir tydliga och resultatet kan bli flammigt och färgen kan skinna sig. Färgen tål då inte heller nötning lika bra. Använd en pensel med äkta, styv svinborst, gärna oval till formen.
Efter första lagret ska färgen inte täcka helt. Ytan blir helt matt. Efter andra lagret går det fortfarande att se glansskillnader vid kvistarna efter shellacken. Efter tredje lagret blir färgen helt täckande eller nästan täckande beroende på vilken kulör och hur tunt färgen är struken. Om du vill ha en extra fin yta kan du putsa lätt med fint sandpapper mellan varje strykning. Det är viktigt att ändträet får suga upp tillräckligt med färg så att träet mättas.
De stållister som vi förankrar glasen med kan pulverlackas i önskad kulör eller vara olackade. I växthus med enkelglas så förankras glasen på väggarna med kitt. Vi använder ett kitt från Leif Arwidsson som finns i olika kulörer men det kan också målas över med linoljefärg







VÄXTHUSDÖRRAR


MONTERING
Vi hjälper dig gärna att monter växthuset. Våra montörer har monterat flera växthus åt oss. De reser stommen och sätter i glasen. Kittfalsarna tycker vi att det är bra om en lokal glasmästare gör. Våra montörer kan också montera skuggardiner, automatiska fönsteröppnare, automatisk bevattning.
Du kan montera växthuset på egen hand. Vi har utförliga monteringsanvisningar som leder dig i monteringsarbetet, lite som Ikea. Långsidor och gavlar monteras på marken och reses därefter upp på grunden där de skruvas samman och förankras i grunden. Dörrar sätts på plats och takbalken lyfts upp. När takbalken är på plats monteras takreglarna. Nu är det dags att glasa växthuset.

När vi monterar växthusen sätter vi i glasen, har du valt stållister skruvar du dit dem. Vi tycker dock att det ofta går snabbare och blir bättre om en lokal glasmästare gör kittfalserna. Att göra fina kittfalasar är ett hantverk i sig. Olika glasmästare använder olika kitt – vi tycker att Laseal är ett bra kitt, många glasmästare använder det. Det finns också i kulörer med samma Ncs – kod som de linoljefärgskulörer som vi rekommenderar. Prata med oss om du vill veta mer om Laesel.

TEKNISK UTRUSTNING
Detaljerna gör helheten är ett uttryck som i det närmaste känns något slitet vid det här laget. Men icke desto mindre är det i mångt och mycket sant, även för våra växthus. Naturligtvis är det ganska mycket som gör att växthuset blir den plats var och en drömmer om. Vi tänker på storlek, form och placering i trädgården, bland annat. Men den här gången vill vi fokusera på detaljerna som gör våra växthus speciella. Vissa av dem har vi under årets gång mejslat fram medan andra faktiskt är idéer som våra kunder har bidragit med.

BEVATTNING
Genom att installera ett automatiskt bevattningssystem kan man lämna sina plantor under några dagar, veckor, utan att de vissnar. Det finns olika automatiska bevattningslösningar som passar bra för växthus.
I odlingsbäddarna kan man lägga droppslangar som har hål med jämna mellanrum. För bäst effekt bör droppslangarna myllas ner i jorden. Förutom att de då inte syns, når vattnet snabbare ner till växternas rötter. Ett annat sätt att sköta bevattningen är att installera ett system med två slangar, en grövre matarslang och en smalare fördelarslang. Från matarslangen läggs avstickare med fördelarslang till de områden som ska bevattnas. Droppmunstycken och sprinkler monteras på fördelarslangen efter behov. Det går även att sätta dit munstycken på matarslangen. Det finns en rad kopplingar och tillbehör som gör systemet flexibelt och enkelt att förändra.
Bevattningen kan anpassas till varje växts behov genom att man väljer ett munstycke som avger lämplig mängd vatten. Blindpluggar täpper igen hål i slangen när du inte längre vill ha en avstickare just där. Flödeskontroller är små kranar som gör att du kan reglera vattnet i slingorna. Med hjälp av en timer styr du sedan bevattningen. Med ett programmeringsbart tidur kan du lägga in bevattningsperioder en eller flera gånger under en dag eller en vecka. Bevattning som styrs av ett programmeringsbart ur kostar cirka 2 000 kr inkl. moms.

UPPVÄRMNING
Att starta säsongen tidigare på våren och förlänga densamma på hösten är en anledning som många anger som orsak till att bygga ett växthus på sin tomt. Det är inte heller dumt att tjuvstarta småplantsodlingarna tidigare på våren eller kanske, med lite tur duka upp till jullunch i växthuset på julafton. För att du ska kunna njuta av ditt växthus i så stor utsträckning som möjligt krävs det en liten hjälp på traven.
Om du vill få upp värmen snabbt i ditt växthus är braskaminen en god hjälp. Det tar ungefär en timme att få en behaglig värme en kylig vinterdag. Mysfaktorn som kaminen bidrar med är naturligt inte heller helt oväsentlig i sammanhanget. Om du dessutom investerar i en elektrisk värmare av något slag så kan du även förvara orangeriväxterna i ditt odlingshus vintertid.
Vi har erfarenhet av kaminer i två olika modeller. Den ena är "kuben" som på grund av sin stilrena design smälter in i de flesta miljöer och stilar. Dessutom fungerar den bra i den fuktiga växthusmiljön. Den andra modellen är en klassisk kakelugn tillverkad för hand av en keramiker i Skåne. Den levereras i några standardfärger men går att tillverka i en specialbland färg om du skulle önska.
SKUGGNING AV VÄXTHUSET
Det traditionella sättet är att kalka växthuset. På det sättet förhindrar man att solstrålarna når in. Tyvärr förhindrar man då också att solen tittar in när det behövs som bäst, på morgnar och kvällar. Om man vill åstadkomma effektiv skugga är gardiner ett bra alternativ. Färgen ska helst vara vit och reflekterande. Skuggväv kan våra montörer installera, kostnaden är cirka 5 -10 000 kr, beroende på växthusets storlek.
VÄXTHUS ÄR EN LIVSSTIL
Skapa stilen guidebok
Med den här guiden vill vi inspirera er att skapa en unik stil i växthuset. Ganska snart kommer du att inse att inget växthus är det andra likt beroende på vilka tillval som gjorts. I guideboken "Skapa stilen" kan ni också se olika ventiler, balkstilar och mer.
Låt dig inspereras till din växthusdröm!
UMGÅS

Vila

Arbeta

ODLA
Förläng säsongen - i växthuset kan man ta ut våren i förskott och dra ut sommaren långt in på hösten.

Ska jag odla i planteringsbädd eller kruka?
Fördelen med planteringsbäddarna är att de håller fuktigheten bättre och att det är lätt att lägga droppbevattningen i bäddarna. Var i växthuset bäddarna ska placeras beror på hur mycket du ska odla, hur stort växthuset är, var växthusdörrarna är placerade och hur du i övrigt tänkt att inreda växthuset. Vill man bara odla tomat eller gurka i bäddarna kan en bredd på 30 cm räcka men vill du till exempel ha basilika, persilja eller gräslök under tomaterna och gurkan bör bredden vara cirka 50 - 60 cm. Vi hjälper dig gärna att utforma den bästa lösningen. Det sägs att man ska byta jorden i bäddarna varje år. Normalt sjunker jorden cirka 10 cm under odlingssäsongen. Vi brukar sedan gräva bort 10 – 20 cm och lägga den jorden på planteringarna utanför växthuset. Sen fyller vi på med ny jord som blandas med kogödsel.
Fördelen med att odla i krukor är att det är lättare att förändra inredningen. Det är också lätt att flytta ut krukorna under sommarhalvåret. Välj stora krukor, de bör rymma minst 10 liter. En nackdel är att växter odlade i krukor kräver vattning oftare än de i bäddarna. De går även att ha droppbevattningsslang mellan krukorna men de går inte att gömma slangen på samma sätt som i odlingsbäddarna. En kombination av bäddar och krukor är vackert och skapar en fin dynamik.


