Häng med Helena Kaasik på trädgårdsmässa i Paris.

Modehuset Chanels monter på trädgårdsmässan Jardins Jardin
Vad fransmännen gör för att ta upp kampen med trädgårdslandet England är alltid lika intressant och en liten uppfattning får man när man besöker mässan Jardins Jardin som just nu pågår i Paris. Sweden Green Houses´ Helena Kaasik har besökt mässan och upplevt vatten i trädgården på ett innovativt sätt och doftat på blommor som blir exklusiv parfym.
Den femtonde upplagan av trädgårdsmässan Jardins Jardin pågår för fullt just nu i Paris och det är alltid lika kul att komma hit och kika på vad fransmännen gör för att möta Londons Chelsey Flower Show. Jardins Jardin fokuserar på storstadsodling först och främst. Mässan börjar också sprida sig till andra delar av Paris. Hela Place de la République prunkar just nu av grönska och det går till och med kossor och betar precis nedanför den stora skulpturen och frihetssymbolen Marianne.
Vatten fanns det nästan i alla visningsträdgårdar, här hos Horticultur & Jardins. Gally hade gjort en trädgård med vertikala odlingar som liknade den de gjorde förra året.

Om det förra året var mycket fokus på växthus och exotiska växter så var vatten det genomgående temat för årets upplaga, paradoxalt nog skulle man kunna säga nu när vi i Sverige just haft en den varmaste Maj sedan 1700-talet. På mässan fanns nästa någon form av vattenspegel i alla visningsträdgårdar samtidigt som pressens pris gick till en trädgård där man friskt hade experimenterat med vatten i rörelse på olika sätt.

Vatten i rörelse var temat i trädgården skapad av Bernard Bois och Marcel Vilette.
Den var skapad av Bernard Bois och Marcel Vilette som på prisutdelningen berättade att de den här gången verkligen hade gjort en trädgård så som de skulle vilja ha den själva. Som inramning till de rörliga vattenspeglarna av olika slag hade de båda landskapsarkitekterna använt många exotiska växter som man i Sverige framför allt använder inomhus, bland annat alocasia och en växt som jag tror kallas för kannranka.
Un carre au sud heter bidraget som vann priset i kategorin bästa balkong.
För första gången delads också ett pris ut till den bästa balkongen och priset gick till ”Un carré au sud” skapad av Johanna Bonella och Abel Flosi som har en trädgårdsdesignateljé i södra Frankrike i en liten stad som heter Tourettes. Jag tyckte att deras stil kändes väldigt skandinavisk, såväl i växtval som utformning och när jag pratade med dem lite senare så berättade de att många av deras kunde var svenskar.
I år var också modehuset Chanel en av deltagarna på mässan. Genom att ta med en liten bit av blomsterfälten i Grasse berättade de historien om hur deras legendariska dofter skapas och vilka blommor som ingår.
Chanels bidrag till Jardins Jardin bestod av et blomsterfält med blommor som ingår i deras sortiment av dofter. Irisen (till höger) hade blommat ut men de fick vara med ändå.
De fem blommor som utgör basen i alla dofter är iris, jasmin, Rose de Mai, geranium och tubros. I en liten paviljong i slutet av det 200 kvadratmeter stora fältet som byggts upp, kunde man dofta på de essentiella oljorna som utvinns ur växterna. Alla parfymer fanns också på plats och jag kanske har hittat en ny favorit. Det är också väldigt kul att tänka på den ganska enkla och lättodlade Dr Westerlunds blomma som en viktig råvara i en exklusiv parfym.
Tubros är en av de blommor som utgör basen i Chanels doftsortiment. Inne i den lilla paviljongen hade man gjort en trädgårdsinstallation bakom bordet där man kunde dofta på de essentiella oljor som utvinns ur blommorna som odlas på fälten i Grasse.

Vad jag tar med mig från mässan

Om det är något jag tar med mig från den här mässan är det faktisk hur huset Chanel hade byggt upp sin monter som både var vacker, inspirerande, intressant och samtidigt lärorik. Men jag är har också sett hur teknik kan ta trädgårdsdesignen till nya nivåer. Det var spännande att se hur de båda landskapsarkitekterna som byggt trädgården ”Arrosage” på olika sätt hade skapat vatteninstallationer i sin monter. Hälsotrenden vekar också har letat sig fram till vinlandet Frankrike för jag har aldrig sett så lite champagne och så många hälsodrinkar i olika färger på den franska trädgårdsmässan.
Gott om växter med hög kvalitet hittar man alltid på Jardins Jardin som var väldigt fint genomförd i år.
Jag tycker att årets upplaga av Jardins Jardin var väldigt fin och det känns som om fransmännen intresse för trädgård ökar för varje år även om det är en bit kvar till den standard som Londons Chelsey Flower Show håller - på gott och ont.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.