Blommande klättrare som trivs i växthus.

Sweden Green House Odla Passionsblomma I Vaxthuset
Vi älskar de blommande klätterväxterna. Men det är inte alla klättrare som trivs i växthusmiljö. Här kommer några som gör det och som vi dessutom gillar. Specifika odlingsråd hittar du i vår bok.

Det är härligt att få upp grönskan i växthuset, dels för att växtridåerna fungerar som en naturlig skuggardin, dels för att få den härliga känslan av att i princip sitta inlindad i grönska i växthuset. Väljer man dessutom att plantera några blommande klättrare så kommer dofterna och färgerna som bonus. Inte minst viktigt är det att blommorna även lockar till sig pollinatörer vilket är bra för växthusets frukter och grönsaker.

Att låta de klättrande skönheterna slingra sig upp mot något stöd så att de når takhöjd är väldigt vackert. Men klätterväxterna behöver inte klättra uppåt. Du kan också låta dem slingra utmed kanten av odlingsbäddarna som inramning till andra växter. Det kan också bli fint att plantera dem i en ampel som hängs på hög höjd för att på det sättet skapa ett vattenfall av blommor och blad i växthuset.

Miljön i växthuset ställer en del krav på växterna. Det är inte alla klättrande växter som klarar av klimatet. Här har vi samlat några klätterväxter som trivs fint i värmen även om några av dem bör sås, alternativt planteras senare på säsongen.

1. Klockranka

Det här är egentligen en perenn växt men hos oss betraktas den som en ettårig. Om du lyckas övervintra klockrankan frostfritt – kanske i växthuset med hjälp av en frostvakt - så kan du dock få en tidigare blomning nästa säsong. Den doftar ljuvligt och har ett vackert bladverk, särskilt framåt sensommar och höst.
Växthuset vi byggt i trädgården vid Nynäs slott.
Klockrankan under sensommaren i växthuset i Nacka.

2. Blomman för dagen

Det vindskyddade varma växthuset är idealisk för den här växten som med sina blommor och slingrande växtsätt kan kasa sig iväg lite här och var i växthuset – tja den kan till och med ta en liten promenad på utsidan om det vill sig. Blommorna, som ofta ärr lila eller blå är bara utslagen en enda dag så det gäller att fånga de magiska stunderna.
Det vita växthuset som vi byggt i trädgården som hör till Hovdala slott.
Blomman för dagen hos Niclas och Svante i Sköndal är på utflykt.

3. Blyblomma.

Det här är en klättrare som för tankarna till Medelhavet, inte minst tack vara den ljuvliga blå färgen som är blyblommans signum. Våra vänner Niclas och Svante är fena på att odla den här blomman. Det är uppenbart att blyblomman trivs som fisken i den skyddade och varma växthusmiljön även om en varm södervänd vägg som ryggstöd också kan fungera. Trixet är också att vattna den lagom mycket, inte för lite och absolut inte för mycket. Då kan den nämligen sloka.
Det stora växthuset som vi byggt på Gunnebo slott och trädgårdar utanför Göteborg.
Blyblommor både utanför och inne i växthuset på Villa Sundahl.

4. Krasse

Slingerkrassen hör till de växter som kan planteras senare på sommaren eftersom de kan bli lite trötta i mössan om de blir allt för varmt. Den utvecklas bäst i ett ljust läge vilket kan vara bra att tänka på vi sådd eller plantering beroende på hur man väljer att odla, så från frö eller plantera direkt i odlingsbädden.

5. Passionsblomma

Det här är en växt som är lite av vår husblomma. Den har hängt med oss på många mässor runt om i landet och har även funnits planterad i odlingsbäddarna i växthuset i Nacka i omgångar. När den planteras i växthus kan blomningen bli rikligare än om den placeras på fönsterbrädan inomhus. Den trivs dessutom riktigt bra i hög luftfuktighet vilket gör växthuset till en bra växtplats för den här blomman. Men ge den gärna en extra dusch då och då så blir du rikligt belönad.
Det stora växthuset som vi byggt på Gunnebo slott och trädgårdar utanför Göteborg.
Passionsblomma och krasse, två givna växter i växthuset.

6. Luktärter

När det gäller den här ljuvliga mors-dagsblomman så handlar det om att placera den rätt för att få den att trivas. Ett norrläge är helt klart bättre än en plats längre söder ut i växthuset. När de blommar så sprider sig en ljuvlig doft i hela växthuset. Då ska du passa på att plocka eftersom skörd av den här blomman främjar knoppsättningen av nya blommor. Ett tips är också att ta frö från plantorna, särskilt om det är en sort som du tycker särskilt mycket om.
Det stora växthuset som vi byggt på Gunnebo slott och trädgårdar utanför Göteborg.
Luktärter i full blom i växthuset på Södermöja.

6. Svartöga.

Sist men inte minst så vill vi tipsa om årets sommarblomma, Svartöga som är ytterligare ett exempel på en blommande klätterväxt som trivs bakom glas. När den får rätt förutsättningar så är den tacksam att odla, så pass att den utsågs till årets sommarblomma tidigare i år. Det är en suverän växt som kan användas på många sätt, i en ampel trivs den lika bra som slingrades upp mot en spaljé eller en bambukäpp. Den kastar snällt sina slingriga grenar upp mot vad som helst egentligen, braskaminens skorsten till exempel.
Det stora växthuset som vi byggt på Gunnebo slott och trädgårdar utanför Göteborg.
Året sommarblomma - Svartöga - trivs i växthusmiljö. Fotocred: Blomsterfrämjandet.

Odlingstips

När det gäller odling av den klättrande blomsterfägringen som hänvisar vi till vår bok, Växthuspraktikan där information om lämplig jord, vattning, såtid och sådjup finns samlat tillsammans med andra tips och trix om odling i växthus.
Det stora växthuset som vi byggt på Gunnebo slott och trädgårdar utanför Göteborg.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *